ENDÜSTRİ BÖLGESİ: SANAYİCİYE FİLYOS DAVETİ

ENDÜSTRİ BÖLGESİ: SANAYİCİYE FİLYOS DAVETİ

17.10.2018 23:00

ENDÜSTRİ BÖLGESİ: SANAYİCİYE FİLYOS DAVETİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İSO tarafından düzenlenen “Otomotiv Çalıştayı”nda, otomotiv sanayicilerini Filyos’ta yatırım yapmaya davet etti.

YOL HARİTASI ÇİZİLDİ

Türkiye ihracatının lider sektörü otomotivde yerli ara malı üretiminin geliştirilmesi ve bu yönde yatırımların artırılması konularını ele alan “Otomotiv Çalıştayı” İstanbul’da düzenlendi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından, Türkiye ekonomisinin temel sorunlarından cari açığın düşürülmesi ve katma değerin artırılmasına katkı sağlamak noktasında nelerin yapılabileceğini tartışmak için gerçekleştirilen çalıştaya, sanayiciler yoğun ilgi gösterdi. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem’in katılımı ile düzenlenen çalıştayda Bakan Özlü, sanayicileri Filyos Endüstri Bölgesinde yatırım yapmaya çağırdı.

PARLAYAN YILDIZ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, çalıştayda yaptığı konuşmada, yerli otomobille ilgili yer, yatırım miktarı ve yaratılacak istihdamın bir buçuk yıl içerisinde netleşeceğini söyledi. Çalıştaya katılan otomotiv sanayicilerini Filyos Endüstri Bölgesinde yatırım yapmaya davet eden Özlü, burasının Batı Karadeniz’de dünya sanayi bölgeleri arasında parlayan bir yıldız olacağını anlattı. Filyos’ta bir liman inşa ettiklerini, ayrıca havalimanı ve demiryolu iletişiminin de olacağını kaydeden Özlü, bölgenin altyapısının devlet tarafından yapıldığını ifade ederek otomotiv sanayicilerini buraya yatırım yapmaya çağırdı.

60 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Özlü, otomotiv sektörünün Türkiye’nin kalkınmasına öncülük edecek sektörlerin başında geldiğini söyledi. İhracattan katma değere, istihdamdan üretime kadar sanayinin liderliğini üstelenen otomotiv sektörünün 50 yılı aşkın tecrübesi ile göz doldurduğunu anlatan Özlü, 2017 yılında beş kıtada 193 ülkeye ihracat yaptıklarını kaydetti. Özlü, toplam ihracat bedelinin 29 milyar dolar olduğunu belirterek, ithalat ihracat dengesinde net fazla veren otomotiv sektörünün AB’nin ithal ettiği her beş araçtan birini ürettiğini bildirdi. Özlü, otomotiv ana sanayinin 60 bin kişiye istihdam sağladığını ifade etti.

5 STRATEJİK SEKTÖR

Yaptıkları bir yıllık bir çalışmada 5 stratejik sektör belirlediklerini ve bu alanlara odaklanmak istediklerini kaydeden Özlü, bunları, otomotiv, kimya ve ilaç, elektronik, makine ve teçhizat ile gıda ve içecek olarak sıraladı. Özlü, Türkiye’nin yan sanayisinin yerlilik oranını artıracak ve talepleri karşılayacak yeteneklere sahip olduğunu dile getirerek, otomotiv sanayinin teknolojinin de lideri konumunda olduğunu söyledi. Kendi teknolojisini üreten bir sanayi hedefiyle hareket ettiklerini ve otomotiv sanayisinin 124 adet Ar-Ge ve tasarım merkezine sahip olduğunu anlatan Özlü, dijital dönüşüm sürecinin gerisinde kalamayacaklarını belirtti. Özlü,  stratejik bir sektör olan otomotivde ara malların önemli bölümü ithalat yoluyla karşılandığını dile getirerek, “Üretilen araçlarda yerlilik oranı yüzde 40 ile 60 arasında seyrediyor. Özellikle yan sanayide yerlilik oranını artırmamız gerekiyor” dedi

DAHA FAZLA AR-GE

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan da ara malı ithalatında da otomotiv sektörünün, önde gelen sektörlerden biri olduğunu söyledi. Cari açığı azaltmak için, daha fazla katma değer üretmenin yanı sıra ara malı ithalatının azaltılmasına da öncülük etmek zorunda olduklarını vurgulayan Bahçıvan, “Bu konuda en büyük görev otomotiv sanayicilerine düşüyor. Daha fazla Ar-Ge çalışması yapmalıyız. Kaliteli istihdam için eğitime daha fazla kaynak ayırmalıyız” diye konuştu. Bahçıvan, günümüzde üretim performansı yüksek ve gıptayla bakılan başarı hikayeleri sergileyen otomotiv sektörünün bu noktaya zorluklar karşısında yılmayan kararlı çabalarla ulaştığını kaydetti.

REKABET AVANTAJI

İSO olarak rekabetin hızlı bir şekilde arttığı otomotiv sektöründe firmalara rekabet avantajı kazandıracak olan Ar-Ge, kalite yönetimi, ana ve yan sanayi arasında iş birliği, nitelikli iş gücü istihdamı ve dijitalleşme gibi konularda destekleyici çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerine değinen Bahçıvan, “Dijital dünya bizler için büyük önem taşıyor. Şirketlerin üretkenlik, ciro, kalite, enerji verimliliğinde artış, maliyetlerinde azalma ve süreçlerde yalınlaşmasını hedefleyen dijitalleşme konusunda dönüşüm sağlayacak önemli bir girişime imza attık. 18 bini aşkın üyemizin dijital dönüşümüne ışık tutmak amacıyla dünyanın önde gelen dijital dönüşüm hizmet sağlayıcısı GE Dijital ve Accenture Digital ile işbirliği için yola çıkıyoruz” dedi. İSO Başkanı, girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren yeni bir iş birliğine daha imza atarak, İTÜ Çekirdek ekosisteminin bir paydaşı olduklarını da söyledi.

KÜRESEL HEDEF

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem de çalıştayın iki amacı olduğunu söyledi. Birinci amacın Türkiye’nin küresel pazarlarda iddialı olduğu otomotiv sektörünü daha ileri taşımak olduğunu kaydeden Ertem, dünyada kurulan yeni otomotiv ekosisteminden Türk otomotiv sanayisinin de yararlanması gerektiğini dile getirdi. Ertem, ikinci amacının ise Türkiye’nin dış ticaret açığı sorununda önemli paya sahip ara malı ithalatını önlemek olduğunu ifade etti. Yerli ve milli bir ekonomide otomotiv gibi Türkiye’nin iddialı olduğu bir konuda ara malı ithalatına son vermeleri gerektiğinin altını çizen Ertem, otomotiv sektörünün yatırımlarının teşvik edilmesi gerektiğini de vurguladı.

ÇALIŞTAYLAR DİZİSİ

Başdanışman Ertem, yerli otomobil üretme çalışmalarına da değinerek, bunun sadece yerli üretim değil milli bir ekosistem yaratma çabası olduğunu söyledi. Ertem, stratejik sektörler ile ilgili çalıştaylar dizisi yapacaklarını ve diğer sektörlerin de bu çalıştayı takip edeceğini aktardı. Otomotiv sektöründeki çalışmaların Ar-Ge yatırımlarını ve iş birliklerini getireceğini belirten Ertem, küresel ölçekte karşılık bulacak çalışmalara imza atacaklarını kaydetti. Yapılan açılış konuşmalarının ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Zübeyde Çağlayan ve bakanlık bürokratlarının da katıldığı çalıştay, sektörün önde gelen temsilcilerinin güncel konular ve gelecek hakkındaki düşüncelerinin dinlenmesi ve karşılıklı fikir alışverişiyle sona erdi.